Dental implantlar;

 Çürük, dişeti hastalığı veya travma gibi nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine uygulanan, üzerine protez yapmak için yapay bir kök gibi çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidadır. İmplant tedavisi, başarılı ve güvenilir bir alternatif tedavi seçeneğidir.

İmplant uygulaması için herhangi bir yaş sınırı yoktur. İmplant tedavisi, cerrahi işlem yapılmasına engel olacak önemli bir sistemik rahatsızlığı olmayan, büyüme ve gelişimini tamamlamış her bireye yapılabilir.
 

Her dişsiz bölge implant tedavisi için uygun mudur?

Kaybedilen diş bölgesindeki kemik hacmi stimüle olmadığı süre boyunca azalır. Uzun süreli eksikliklerde kemik hacmindeki azalma implant tedavisinin yapılmasını engellemez; ancak, bu tarz durumlarda yapay kemik tozu ilavesi veya sinüs kaldırma operasyonu gibi ek cerrahi işlemler gerekeceğinden tedavi sürecinin uzaması söz konusudur.
 

İmplant tedavi süreci nasıldır?

İmplant tedavisi, cerrahi ve protetik olarak iki aşamadan oluşmaktadır.
Cerrahi işlem, yeterli kemik seviyesinin olduğu durumlarda, lokal anestezi altında implantın kemik içine yerleştirilmesi ile gerçekleştirilmektedir. İmplantın kemik ile bütünleşme süresi genellikle alt çenede 2 ay, üst çenede ise 3 aydır. Eğer yapay kemik tozu ilavesi veya sinüs kaldırma operasyonu gibi ilave cerrahi işlemler uygulanmışsa bu süre 6-9 ay arası değişmektedir.
Protez aşamasında ise iyileşme tamamlandıktan sonra dişeti altındaki implantlar açığa çıkarılır ve titanyumdan yapılmış protez parçaları takılarak protez hazırlanır.
 

İmplant uygulamasında acı hissedilir mi? Cerrahi sonrası ağrı olur mu?

Lokal anestezi altında yapılan implant uygulamasının diş çekimi ya da diğer ağız içi girişimsel işlemlerden farkı yoktur. Cerrahi işlem sonrası ise hekiminizin reçete ettiği ilaçların düzenli kullanımı ve yeterli bakım ile rahat geçmektedir.
 

İmplantın vücuda herhangi bir zararı var mı?

İmplantlar vücudumuzla biyouyumlu titanyumdan üretilmiştir. İltihabik veya alerjik reaksiyona sebep olmazlar.
 

İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?

Günümüz implant diş hekimliğinin en önemli hedeflerinden biri estetik bölgede doğal güzelliği yansıtacak sonuçlara ulaşmak olmuştur. Yüz estetiğinin bir parçası olan dişlerin kaybı psikolojik ve sosyal problemlere neden olmasının yanı sıra beslenme, sindirim sorunları ve konuşma bozukluklarına da yol açmaktadır. İmplant tedavisinde eksik dişlerin telafisi için geleneksel köprü tedavisinde olduğu gibi komşu dişlerin aşındırılmasına gerek duyulmaz. Tek diş eksikliklerinin implant ile tedavi edilmesi, köprü ile restore edilmesine göre daha koruyucu bir tedavi şeklidir. Dişsiz bölgedeki kemik hacmi stimüle olduğu için azalmaz. Çoğu protezle birçok gıdayı çiğnemek zordur.
İmplant tedavisi ile çiğneme konforunuz artacaktır. Özellikle uzun yıllar dişsiz kalan ve protez kullanan hastalarda ileri yaşlarda protezlerde oynamalar ve çıkmalar görülmektedir. Eğer hastanın bulantı refleksi varsa ve protezin tutuculuğunun yeterli olmaması nedeniyle hasta hareketli protez kullanamıyorsa implant destekli protezler hastaya konforunu yeniden kazandırmaktadır. Protezlerin tutuculuğunu arttırmak ve sabitlemek için implant en iyi seçenektir.

  


Sigara kullanımının zararı var mı?

Yapılan çalışmalarda, sigara kullanımının implant-kemik bağlantısını azalttığı ortaya konulmuştur. Cerrahi işlem sonrası yoğun sigara kullanımı olan hastalardan erken iyileşme döneminde sigara içmemelerini öneriyoruz.

 

İmplant düşer mi?

Tıpkı dişlerimizi kaybettiğimiz gibi implantları da kaybedebiliriz. İyileşme dönemini sorunsuz atlatan hastalar, günlük ağız bakımını ve periyodik kontrollerini aksatmadıkları sürece implantlarını ömür boyu kullanacaklardır.