Bakteri plağı nedir?

Dişeti hastalığını başlatan ana faktör olan, diş taşı oluşumuna zemin hazırlayan, içeriğinde 200-500 milyon arasında bakteri bulunan, dişe sıkıca tutunan, yapışkan tabakadır.

 

Diş taşı temizliği dişlere zarar verir mi?

Periodontal hastalıklar dişeti iltihabı ile başlar ve dişeti iltihabının en önemli etkeni bakteri plağıdır. Bakteri plağının kalsifiye olması ile diş taşı oluşur. Diş taşı pürüzlü bir yüzeye sahiptir ve üzeri daima kalsifiye olmamış plak ile örtülüdür. Böylece diş taşı, plak için uygun bir yüzey oluşturarak iltihabın şiddetlenmesine neden olur. Bu nedenle, oluşmuş diştaşları mutlaka hekim tarafından uzaklaştırılmalıdır. Diş taşı temizliği dişlere zarar verebilecek bir işlem değildir. Diş taşı temizliği yapıldıktan sonra dişlerde hassasiyet olabilir, bu durum normaldir. Diş taşı temizliği sonrası önceden diş taşı ile örtülü diş yüzeyi açığa çıkar ve açığa çıkan bu yüzeyde soğuk ve sıcağa karşı duyarlılık olur. Bu aşamada, hastanın dişlerindeki duyarlılık nedeni ile etkin fırçalama ve ağız bakım işlemlerini ihmal etmemesi gerekir.

 

Diş taşı temizliği ne sıklıkta yapılmalıdır?

Temizlenmiş bir ağızda diş taşının yeniden oluşumu etkin bir ağız bakımı ile engellenebilir. Tekrar oluşması oral hijyen uygulamalarının yetersiz olduğuna işaret etmektedir. Dişeti hastalığı belirtileri başladığında geçen süreye bakılmaksızın doktorunuza başvurmanız gerekir.

 

Dişeti hastalığının belirtileri nelerdir?

Dişeti hastalığının ilk bulgusu kanamadır. Dişetlerinde şişlik, kızarıklık, kaşıntı hissi ve ağız kokusu diğer belirtiler arasındadır.

 

Dişeti hastalığının sonuçları nelerdir?

Özellikle 35 yaşından sonra görülen dişeti hastalığı yavaş seyirlidir. Ancak, belirtilerin göz ardı edilmesi ve tedavinin ertelenmesi sonrası dişeti iltihabı çene kemiğini de etkiler. Dişlerin destek kemik dokusunda erime görülmesi sonrası dişler sallanmaya başlar. İlerleyen süreçte, dişeti hastalığı sebebiyle dişler kaybedilebilir.

 

Kemik erimesi ile çene kemiğinin erimesi arasında bağlantı var mı?

Dişeti hastalığının sebep olduğu çene kemiğinin erimesi iltihaba bağlı meydana gelir. Özellikle bayanlarda postmenopozal dönemde görülen kemik erimesi ile ilgili değildir.

 

Dişeti hastalığının diğer hastalıklar ile ilişkisi var mıdır?

Günümüzde, periodontitisin genel vücut sağlığını etkileyebilecek bazı değişikliklere neden olabileceği bilinmektedir. Dişeti hastalığına sahip bireylerde, enfeksiyonun görülmediği bireylere kıyasla kalp krizi riskinin daha fazla olduğu bildirilmiştir. Bazı bilimsel çalışmalarda düşük doğum ağırlığı ve erken doğum riski ile dişeti hastalıklarının ilişkisi olduğu saptanmıştır.

Diabet ile dişeti hastalığı arasındaki çift yönlü ilişki yıllardır iyi bilinmektedir. Diabetlilerde periodontal hastalıklar daha kolay gelişir ve daha şiddetli yıkıma yol açar. Özellikle kontrol altında olmayan diabette periodontal hastalığın şiddeti ve doku yıkımı daha da artmaktadır. Periodontal hastalığı olan bireylerde diabetin çene kemik yıkımını hızlandıran ve şiddetlendiren bir etken olduğu gösterilmiştir. Periodontal hastalık diabetin bir komplikasyonu olarak kabul edilmektedir. Diğer taraftan, dişeti hastalığı ya da çok sayıda çürük dişin olması enfeksiyon odağı yaratarak kan şekerini yükseltebilir. Yaygın ağız-diş sorunları bulunan bireylerde diabetin metabolik kontrolü ve düzenlenmesinde güçlük yaşanabilir.

 

Dişeti hastalığı genetik mi?

Dişeti hastalığını başlatan esas etken bakteri plağıdır. Ancak; 'agresif periodontitis' isimli hızlı ilerleyen, şiddetli kemik yıkımı ile karakterize dişeti hastalığı türünde genetik geçiş söz konusudur. Bu hastalığa sahip bireylerde kemik yıkımının şiddeti ile bakteri plağı ve diş taşı miktarı arasında orantı söz konusu değildir. Ailesinde erken diş kaybı yaşayan bireyler erken teşhis için dişeti uzmanına herhangi bir problem yaşamadan kontrole gitmelidir.

 

Dişeti çekilmesi nasıl tedavi edilir?

Dişeti çekilmesi, dişetinin dişin kök yüzeyinin başladığı sınırdan daha aşağıya doğru konumlanmasıdır. Dişeti çekilmelerinin sebepleri arasında; hatalı ve sert diş fırçalama, yetersiz oral hijyen, frenilum ve kas ataşmanları, uyumsuz protezler, ortodontik hareketler ve peridontal hastalık yer almaktadır. Dişeti çekilmeleri; estetik problemlere, diş hassasiyetine ve kök yüzey çürüğüne neden olur.

Dişeti çekilmesi tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hasta tarafından fark edildiği andan itibaren periodontoloji uzmanına başvurulmalıdır. Periodontoloji uzmanı ilk olarak dişeti çekilmesine neden olan etkeni tespit eder ve ortadan kaldırır. Başlangıç halindeki dişeti çekilmeleri takip edilmektedir. İleri evredeki çekilmeler için dişeti operasyonları ile dişeti çekilmeleri sonrası açığa çıkan kök yüzeyleri kapatılmaktadır. Bunun için hastanın kendi damağından elde edilecek greftten yararlanılmaktadır. Damaktan alınan greft çekilmenin görüldüğü kök yüzeyine nakledilerek dişeti çekilmesi telafi edilmektedir.

 

Hangi diş macununu kullanmalıyım?

Dişeti hastalığı, dişeti çekilmesi ve diş taşı temizliği gibi nedenlerle meydana gelen hassasiyet için hassasiyete yönelik diş macunları tercih edilmelidir. Bunun dışında, günlük olarak florürlü diş macunları kullanılmalıdır. Günlük ağız bakımı sırasında önemli olan diş ve dişetinden bakteri plağının mekanik olarak doğru diş fırçalama tekniği kullanılarak uzaklaştırılmasıdır.

 

Günlük ağız gargaraları işe yarıyor mu?

Yapılan çalışmalarda günlük ağız gargaralarının ağız içindeki bakteriyel yükü azalttığı gösterilmiştir. Ancak, az önce de bahsedildiği üzere önemli olan diş fırçası, diş ipi ve arayüz fırçaları ile yapılan mekanik temizliktir.

 

İmplant tedavisi herkese yapılabilir mi?

Genel sağlık durumu müsait herkese implant cerrahisi yapılabilir. İmplant uygulanacak dişsiz sahada kemik hacminin yetersiz olması artık engel olmaktan çıkmıştır. İlave cerrahi işlemler ile yetersiz kemik saha implant yapımına uygun hale getirilmektedir.

 

İmplant yapılırken ağrı hissedecek miyim?

İmplant tedavisi diğer dental işlemlerde olduğu gibi lokal anestezi altında yapılmaktadır. İşlem sırasında ağrı hissedilmemektedir.

 

İmplant tedavisi sonrasında ağrı olur mu?

İmplant tedavisi sonrasında gerektiğinde ağrı kesici kullanarak hastalarımız postoperatif dönemi rahat atlatmaktadır. İmplant cerrahisi sonrası hissedilenler bireyden bireye hatta uygulanan bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir.

 

İmplantlar kaybedilebilir mi?

Kendi dişlerinizi yetersiz bakım, travma gibi sebeplerle kaybettiğiniz gibi implantlarınızı da kaybedebilirsiniz.